nutrition day


Idag har jag varit en del av nutrition day. En studie på olika sjukhusavdelningar i Europa om näringsstatusen hos de inlagda patienterna idag - den 29 januari alltså. Det jag gjorde var att fylla i blanketter om hur de åt under dagen, om hur de brukar äta, om vikt osv. Själva "arbetet" (det var ganska mycket dötid, de äter ju inte hur ofta som helst..) var kanske inte så himlans kul, men det var ändå intressant att se arbetet på avdelningen.

Man kan nog konstatera att ett sjukhusjobb för mig i framtiden känns inte helt främmande - men jag vet inte om en geriatrisk avdelning är det som lockar mest..

bönburgare


veganska bönburgare

Idag blev det veganska bönburgare till middag - urgoda!!

Bönburgare
1 burk (400gr, konserv) kikärtor
1 burk (400gr) kidneybönor
2 kokta mosade potatisar
1 msk maizena (jag tog idealmjöl)
200gr rivet eller smulat grovt bröd
1 gul lök
Grahamsmjöl
salt, peppar

Bönburgare 4 st

Mosa bönorna till en smet, blanda alla ingredienser, salta och peppra, forma burgare och panera i mjölet, lägg burgarna i frysen i 30 minuter, stek burgarna i olja.

(jag hoppade över att ha dem i frysen - det gick bra ändå!)

halvfabrikat

 

Kycklingkebab m. ris, morot, cocktailtomat & yoghurtsås m. basilika & vitlök.

Jag brukar inte äta halvfabrikat sådär värst ofta, det är ju trots allt mycket godare att göra det själv från grunden.
Men ibland brukar jag äta den här kycklingkebaben som kommer från Lidl och den är god! Dessutom har den rätt bra näringsvärden! (Bl.a. 3gr fett/100gr, kebab brukar ju annars ha ganska hög.) Det negativa är bara att den innehåller mycket salt - men så äter jag den ju inte varje dag heller! Ibland är det skönt när det går snabbt&smidigt!

morgon

  

Här sitter jag och äter frukost, väldigt sent för att vara mig! (och onsdag dessutom!)
Brödet på bilden är det här, verkligen hur gott som helst! Lite krångligt att göra (mest väntetid), men resultatet blev så gott! Så på brödet har jag bara becel & paprika för brödet är så gott i sig själv!
På den andra bilden - gröt m. blåbär blandat med yoghurt.

Frukost är lätt godaste målet på dagen!

dubbelpass

Idag har jag sprungit dubbla pass löpning!

Jag sprang nästan 8km innan Kellogs-seminariet imorse, lugnt och fint som det ska vara innan frukost men kom ändå upp i en medelpuls på 150(75% av max). Detta berodde mest på att jag var tidsoptimist som vanligt och insåg när jag hade vänt att jag började få väldigt bråttom, så då fick jag öka farten och pulsen kom väl upp till 80-85% i slutet. Kanske inte optimalt för en morgonjogg men jag hann i alla fall i tid till frukostbuffén!

När jag kom hem efter förmiddagens föreläsningar så tänkte jag köra passet för dagen enligt Szalkai's halvmarathonprogram (finns här), nämligen kortintervall. Därför begav jag mig till gymmet för att köra passet på löpbandet. Eftersom jag följer 1.45h-programmet och detta är för snabbt för mig så får jag ändra det lite efter mig själv. Enligt programmet skulle jag springa 5 intervaller à 80sek eller 400m, jag räknade ut att detta var en fart på 3,33min/km (kan det stämma?!) Inte realistiskt för mig i alla fall! Så jag sprang intervaller på 4:44min/km (13,5km/h) à 80sek istället. Det gick bra! Jag hade kanske kunnat springa fortare än så eftersom det ju endast gällde 80sek åt gången, men det känns som om jag ska trilla av löpbandet om jag kör fortare - får försöka kommer över den rädslan!!

Efter löppasset körde jag styrka för överkroppen. Jag ska bli stark också! Eller iallafall bli okej stark så att jag undviker skador!

favoritknäckebröd igen!


Det här håller på och bli ett återkommande inslag i bloggen..

''

Knäckemacka m. sallad, kalkon, philadelphia vitlök&örter & paprika.

(Knäckebröd är Guds största gåva till människan tror jag! För övrigt är nog Falu rågrut min favorit just nu!)

kycklingsallad




Dagens middag - kycklingsallad

Inte så miljömässigt rätt med alla salladsgrönsaker, men jag tycker jag är mycket duktig med detta annars! Min sallad de senaste månaderna har mest varit morot och vitkål, så fint när när det som är bra för miljön och är billigt går hand i hand. Fast det är ju gott också!

I salladen hade jag kyckling, pasta, sallad (kruka, god just nu! till skillnad från isbergssalladen..), tomat, paprika, purjolök och morot  (den kom med på ett hörn ändå!). På salladen hade vi en vinägrette med vinäger, olja och olika örtkryddor. Gott med sallad som omväxling den här årstiden!

gratis flingor


Gratis är godast!

   

Idag har jag varit på ett frukostseminarie som Kellogs anordnade. Detta innebar frukostbuffé, två föreläsningar (en av dem var i alla fall intressant..) och gratis flingor!

Så därför äter jag nu flingor med yoghurt och äpple till mellanmål, äter inte flingor så ofta men det är ju ganska gott..

ett till favoritknäcke!



Knäcke m. keso, kokt kall potatis, purjolök & svart peppar.
(jodå, det är gott!!)

fiskbiffar


Idag har det gjorts fiskbiffar!






..och dom blev jättegoda!
Min nya köksassistent har köttkvarn som tillbehör, så nu var jag ju bara tvungen att testa den.
Eftersom köttfärs inte är någon favorit hos mig, så testade jag fiskfärs istället.
Självklart hade jag kunnat göra biffarna i mixern istället, men nu ville jag ju testa köttkvarnen..
Till biffarna använde jag alaska polock, kanske hade de blivit ännu mindre om jag valt en "bättre" fisk - men är man student så är man!

Till biffarna hade vi potatis och yoghurtsås med persillade. (och en massa rivna morötter!)

Fiskbiffar

500gr fryst vitfisk (jag använde alaska polock)
1 ägg
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
2 msk matlagninggrädde
1/2 dl färsk basilika
flytande margarin

Tina fisken (eller använd färsk!). Mal/mixa fisken, tillsätt övriga ingredienser. Stek i matfettet, ca. 3-4min/sida.

den enklaste maten

Ibland är den enklaste maten, den godaste maten!


       


Pasta tillsammans med tomatsås är nog en av mina favoriträtter! Men det glömmer jag ofta bort, eftersom det känns så..simpelt. Idag gjordes den dessutom på burktomater men blev hur god som helst ändå!
Jag har inte skrivit några exakta mängder av vissa ingredienser, men det är för att här så bara lägger vi i grytan tills det känns bra och mäter inte upp något, det blir nästan alltid bra ändå!

Vitkålssalladen som jag hade till är min nya favorit som jag vill ha hela tiden! Bara att blanda vitkål (strimlad med osthyveln så den blir saftig!) tillsammans med valfri grönsak och blanda ihop med antingen vitvinsväger eller rödvinsväger och svartpeppar.(och ev. oregano)



Tomatsås
2 portioner

1 röd lök
1 burk krossade tomater
oliver
gula/röda linser
spiskummin, vitlök
olja/margarin

Stek löken i matfettet. Hacka under tiden en del av oliverna. Tillsätt dessa tillsammans med övriga ingredienser samt några hela oliver. Låt koka ihop en stund, klart! Servera tillsammans med spaghetti och parmesan.



(Tilläggas ska dessutom göras att det inte var jag som lagade maten utan min älskade sambo!)

tekakor




Idag har jag bakat tekakor, mycket goda!
Så nu äter jag tekakor och dricker rött te, med smörkola-smak - mycket gott te kan jag tipsa om.
Jag vet dock inte riktigt var man köper det här i Göteborg, men det finns att köpa på Olga's hus i Värnamo om nån skulle ha vägarna förbi den metropolen! :)

bra kombo


..och så här kan det se ut när man äter den goda chokladen.
Äpple och mörk choklad ihop är en bra kombo!
Till detta dricker jag nu kaffe med kakao i, var lite skeptisk till detta men det var också gott!
(Jag hade i ca. 1/2 tsk i kaffet)



choklad




Så här kan det se ut när man varit och handlat på Hemköp!
Har hört att Kung Markattas kakao ska vara godare än "vanlig" kakao, så nu får vi se om det är så..
Nu ska jag äta choklad!

en ny kompis


Idag har jag köpt en ny kökskompis!





En assistent!

Så nu har jag en ny kompis att baka med, så nu ska det bakas!
Den har dessutom mixer och köttkvarn - smoothies och.. eh..färs! Köttfärs är ju inte min stora favorit, men
jag tänker att jag ska göra fiskfärs. Det tror jag kan bli hur bra som helst, återkommer när jag testat..


Förutom assistenten har vi varit på ikea idag och köpt en lampa till hallen, så nu ser man vad som finns där också! :)

chokladgröt

Chokladgröt




Jag åt bl.a. den här underbara gröten till frukost!!

Chokladgröt, 1port

1dl havregryn
1/2 banan
1/2 msk kakao
linfrö

SÅ GOTT!!

Nu har jag väldigt bråttom.. puh!



en bra löpbandsupplevelse


Att springa på löpband kan ju vara ganska tråkigt, eller också kan det vara alldeles.. underbart!

Friskis & Svettis har öppet hus den här veckan och eftersom jag inte har något gymkort just nu, men
antagligen tänker köpa ett på friskis eftersom de precis öppnat där jag bor, så passar jag på att provträna!

Jag hade ju bestämt att jag skulle börja följa halvmarathonprogrammet på marathon.se den här veckan, så
på dagens agenda stod det fartlek ~30min. Tänkte innan att det skulle nog bli segt att springa ca. 50min(inkl. uppvärmning/nedvarvning) på bandet, men det gick hur bra som helst!
Jag började med att värma upp i 10min, sprang sedan fartlek(35min) med farter mellan 10,5-13km/h och varvade sedan ner i 10min. Brukar sällan springa så fort, dels går det ju mycket lättare på löpband och dels springer jag ofta på morgonen och då blir det inte såna farter på fastande mage!

Jag är supernöjd med passet.
1) Jag sprang enligt schemat
2) Jag sprang fortare än vad jag brukar. (man blir inte snabbare av att alltid springa i samma gamla tempo!!)
3) Jag värmde upp ordentligt
4) Jag varvade ner ordentligt

Jag brukar vara riktigt dålig på både uppvärmning och nedvarvning när jag springer ute. Det brukar mest gå till så att jag kommer utanför dörren, går snabbt några steg, joggar lite sakta iväg och efter nån minut är jag uppe i "normalfart". Likadant när jag kommer hem, stannar kanske 100meter hemifrån. Börjar gå snabbt, halvspringer uppför trapporna och börjar sedan stretcha. (förhoppningsvis! det är jag också dålig på stundtals..)
Det har mycket att göra med att jag springer på morgonen, inser efter passet att jag måste skynda mig om jag ska hinna till skolan i tid och då ryker både nedvarvning och stretch(eller blir väldigt korta) eftersom jag hellre lägger tiden på frukosten =) Men det ska bli bättring!

Så, supernöjd med passet är jag! Ett pass på bandet kan faktiskt vara ganska...underbart!

mellanmålsfavorit II




Här kommer ännu en knäckebrödsfavorit: rödbetssallad, skinka & tomat.
Rödbetssalladen blir ju så mycket godare när man gör den själv om man jämför med köpt!
Det här var första gången jag gjorde på färska rödbetor, har bara gjort på inlagda innan. Eftersom inlagda är mycket sötare(eller lagen är ju mkt. sötare, och den brukar jag ha i salladen) så hade jag i lite, lite socker i den här. Men det kan man ju skippa om man inte vill att den ska vara söt!

Rödbetssallad
2 små färska rödbetor
2 msk turkisk yoghurt(/creme fraiche/gräddfil etc.)
salt, peppar
(lite socker/honung/annan sötning)

Bara blanda och sen är det klart!

mellanmålsfavorit

  


Knäckebröd med lättmajonnäs, ägg, örtsalt, oregano & tomat.
Mitt favorit-mellanmål just nu!
Dessutom jättebra fördelning (för mig) mellan KH/fett/protein eftersom många andra av mina mål innehåller för lite fett och (för mkt) kolhydrater. Dessutom är ju ägg så näringsrikt så jag får t.ex. i mig D-vitamin som jag är dålig på att få i mig. (mer fet fisk åt mig vore bra!)

vanilj!

      
En favoritprodukt!



  

Jag äter mango blandat med keso/yoghurtröra smaksatt med det här underbara vaniljpulvret!
Det är så bra att jag i stort sett använder det varje dag. Mest använder jag det till yoghurt, keso eller kvarg.
Men jag är sugen på att testa att baka med det nu. Detta efter inspiration av den här bloggen. Hon bakar bröd med vanilj, låter ju alldeles underbart skulle jag vilja säga!

fotsvetts-ost

      

Här är osten. Vet inte riktigt om det syns vad det är. Men det är en danskost, jag vet inte vad osten heter egentligen men här hemma kallar vi den "fotsvetts-ost". Det är det jag försökt ilustrera på bild nr. 2 - den ser ju ut att svettas!
Jag vet inte vad jag tycker om  osten - det var ett felköp från min sida. Insåg inte riktigt att det var en sådan ost jag köpte. Men den smakar gott.(och mycket!). Problemet är bara att mina händer nu luktar precis som fotsvettsosten trots att jag tvättat dom två gånger. Dagens i-landsproblem.
Någon som har en åsikt om fotsvettsost, eller kanske kallar den något annat? Eller har något tips på vad man kan använda den till, förutom på smörgås då.

en typisk lunch



En typisk Maria-lunch

Det här skulle jag säga är att en typisk lunch för mig. En typisk lunch innebär att jag tar alla(eller en stor del av alla) grönsaker  och steker ihop. Frukt kan jag också steka med, äpple är vanligt förekommande och gott!
Tillsammans med alla grönsaker steker jag någon proteinkälla - vanligen kassler eller skinka eftersom det redan är klart innan och bara behöver stekas lite snabbt. Bönor brukar jag också ha i.
Sedan brukar jag hälla i lite mjölk/havremjölk/grädde/gräddersättning(becel/milda). Och kryddningen den är olika varje gång. Så en typisk Maria-lunch blir alltså aldrig likadan som föregående gång.

Idag bestod den av:
Stjälkselleri
Röd lök
Zucchini
Morot
Strimlad skinka
Havremjölk
Chilipulver, Oregano, Salt, Peppar


Då stekte jag alltså ihop selleri, röd lök och zucchini. Stekte med skinkan. I med riven morot och sedan lite havremjöl. Krydda. Klart!

Serveras förslagsvis til valfri kolhydratkälla - ris, bulgur, pasta, bröd etc. Och ev. en kall sås.

Jag hade falurågrut med ost och guacemole till idag.
Osten är en historia för sig, så den får vi ta i ett annat inlägg!

Varm smörgåstårta


Igår fyllde min pappa år. Jag fick ett SMS där det stod att de ätit varm smörgåstårta. Självklart blev jag mycket nostalgisk och lite ledsen för att jag inte fick vara med och äta. (Jag bor i Göteborg, de bor i Småland - man åker ju inte fram och tillbaka sådär bara tänker jag..Men det kanske man skulle gjort!)
Varm smörgåstårta brukade nämligen vara standard mysmaten ett tag i min familj. Så ikväll har jag gjort varm smörgåstårta. Hemma brukade vi alltid göra den på hönökaka, men idag gjorde jag på polarpärlan. (Jag hade röd lök istället för purjolök eftersom purjolöken var hemskt dyr på hemköp idag(49,90/kg!))

Varm Smörgåstårta (2st)

4 polarpärlan
1 stor burk champinjoner (155gr)
100-200gr Strimlad skinka
1/2 Purjolök (eller en liten)
1 burk Creme fraiche
1 tomat
Ost
Oregano, salt, peppar

Sätt ugnen på 200grader.
Stek ihop champinjoner, strimlad skinka och purjolök. Salta & peppra. Tillsatt Creme Fraichen. Låt puttra en stund.
Lägg röran på valfritt antal polarpärlan(den här röran räcker egentligen till mer än 2st, men vi tog mycket på varje istället..) och lägg en polarpärlan över. Lägg skivad tomat och ost på toppen. Strö över oregano(och ev. peppar).
In i ugnen tills osten smält och brödet blivit lite krispigt.


Varvet

Jag har sprungit, för första gången det här året!
Nu är minsann nästan förkylningen borta..så nu ska det springas mot Göteborgsvarvet!
Det gick bra idag, men väldigt sakta. Men det var ju meningen..bättre att satsa på låg puls nu i början, annars kanske
förkylningen kommer tillbaka. Så medelpulsen låg på 135-140slag/min någonting. ca. 70%. Lugnt och bra!
Känner dock värsta träningsvärken i baksida lår. Känns ovanligt, brukar nästan aldrig ha träningsvärk. Men nu var det ju ett tag sen jag sprang också..
Har tänkt följa halvmarathonprogrammet på marathon.se. Det får dock börja nästa vecka, ska bara satsa på att få ihop lite kilometrar den här veckan så att kroppen vänjer sig igen. Här vill vi inte ha några skador!
Jag har funderat på vad jag ska ha för tidsmål på Varvet, men inte riktigt kommit fram till något. Eftersom det är första gången jag springer borde man kanske ha att komma runt som mål. Men det är ju ett riktigt tråkigt mål.. Så något annat mål ska det bli. Ska tänka lite till!

Har inga bilder från jogging-turen här i göteborg i morse, istället bjuder jag på en annan joggingbild.
En två veckor gammal sådan ifrån smålandet. Smålandet är fint, och såna här gator vill jag att det ska vara i Göteborg nu också!



Ett fint och vitt Småland

godaste lammgrytan


Nu var det längesen igen

Men nu ska jag blogga om goda saker som jag åt häromdagen:


     
 
  


Lammgryta och till efterrätt blodapelsin&honungspomelo med honung & glass. mmm!


Det vore ju fint om man kunde lägga ut receptet på lammgrytan eftersom den verkligen var en favorit, problemet
är att jag inte riktigt kommer ihåg eftersom den skapades fram under själva tillagningen.
Men ungefär:

Lammgryta

ca. 400gr tillagat lammkött (jag hade lammstek som jag delade i mindre bitar)
1 msk olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 äpplen
1 mango
curry(1 msk?)
chilipulver
1 msk soja
1-2msk tomatpuré
5 dl oxbuljong
2-3 dl matlagningsgrädde (mjölk funkar också..)
Salt, peppar

Stek löken, vitlöken och äpplena i oljan. Tillsätt alla övriga ingredienser(förutom lammköttet och matlagningsgrädden).
Låt puttra i ca. 15-20min. Tillsätt köttet och grädden. Låt puttra lite till. Smaka av, tillsätt ev. mer grädde el. buljong. Servera med ris!

RSS 2.0